Namn

Lilla Häll

PlatsAxelsberg, Hägersten
KundBesqab
Omfattningca 5 000 kvm
Status2022 - pågående
TeamStina Johansson, Elsa Sjögren, Axel Hermansson, Hedvig Lindgren och Terese Dahlgren

Innästlad i skogen med utsikt över vattnet

Lilla Häll ligger på sin egen klipphylla på den branta Mälarstranden i Hägersten. Den vackra utsikten över vattnet och Mälaröarna är en av de största kvalitéerna med platsen. Projektet utgörs av två lamellhus med sadeltak sammanknutna av en gemensam grön gård.  Den lite lägre av de två husen, följer Hägerstens allé, medan det större huset följer sluttningen ner mot Mälaren och har en hel fasad mot naturen i norr. Närmast byggnaderna finns fin orörd lövskog med berghällar, i väst ett radhusområde samt nedanför på stranden; gamla industribyggnader från tidigt 1900-tal och Hägerstens båtklubb. Man når enkelt den vackra promenaden som följer Mälarens strand inifrån Gröndal hela vägen ut till Skärholmen. För att verkligen utnyttja det vattennära läget finns ett lättillgängligt förråd för kajakförvaring placerat i backen ner mot vattnet.

De två bostadslamellerna med den gemensamma gården öppnar upp sig mot väst och utsikten mot vattnet, vilket ger många möjligheter till ljus, luft och utblickar. De större lägenheterna är placerade på gavlarna med ett öppet sammanhang mellan kök och vardagsrum över hörn, både för att möjliggöra stora fönster i två väderstreck och för att så många som möjligt ska få utsikt mot vattnet. Genom att ha en delvis indragen balkong på gavlarna skapas både plats för en större sittgrupp samt ett mer väderskyddat uterum.

Fasaderna utgörs av en profilerad lockpanel i trä indelad i horisontella band med gröna plåtdetaljer i räcken och bleck som tillsammans med de gröna fönstren ger karaktär åt husen. Taken är täckta med plåt i aluzink och med sina kupor utgör de ett levande och varierat taklandskap. Mot gården skapar en spaljéstruktur möjlighet för växter att klättra upp på den södra fasaden på hus två. Detta ger extra vertikal grönska åt gårdsrummet och dess planteringar.

Bilder: Besqab/ Wec360