Järfälla kommunhus
Namn

Järfälla Kommunhus

PlatsJakobsberg, Järfälla
KundJärfälla Kommun
StatusPågående
TeamElin Mark, Ebba Ehrenheim i samarbete med Nana Ösgård, Projekt & Design.

Nytt inredningskoncept för Järfälla Kommunhus

Witte Sundell i samarbete med Projekt & Design är anlitade för att i ett första skede arbeta fram koncept och idéer för ny inredning och därefter i ett andra steg – ett pilotprojekt för hur kommunhuset kan ställas om till en aktivitetsbaserad arbetsplats. Uppdraget avser gestaltning och inredning av utvalda delar i Järfälla Kommunhus. Målet är att ge ett mer välkomnande och attraktivt intryck av Järfälla kommun.

Reception, ljusgård, två större mötesrum, lunchrum samt kommundirektörens arbetsrum omfattas av uppdraget. Vi strävar efter att hitta ett tidlöst, gediget och över tid hållbart uttryck för inredning och inventarier. Det ska kännas modernt, välkomnande, i framkant- på väg. Hållbarhet ska vara i fokus! Intrycket ska vara sobert och mjukt och man ska känna igen sig. Inspiration, upplevelse och funktionalitet ska vara ledord. I projektet utgår vi ifrån människans behov kopplat till välmående och prestation, vilket innebär ett fokus på att utveckla lokalerna hjärnsmart för arbete, återhämtning och socialt umgänge. Nya produkter av återvänt material, rekonditionering av befintligt möblemang samt kompletteringar i klassiska och hållbara material och kulörer.

I ett första steg är ljusgården färdigställd där förbättringar gjorts för funktion och ljudmiljö. En tidigare kal och öppen yta har nu fått flera nya sittgrupper, flexibla arbetsplatser och bord för fikapauser och informella möten. Delar av inredningen är återbrukad från kommunhusets tidigare inredning. Den höga väggen bakom trappan som tidigare var grå, har klätts i grön mossa vilket ger den stora vertikala ytan ett mjukt uttryck med ljuddämpande egenskaper. Flera gröna växter kompletterar de redan befintliga och belysningen i rummet har förbättrats med flertalet mindre ljuskällor.