Namn

Kv Integrationen 11

PlatsVallastaden, Linköping
KundVasalkpg Entreprenad AB
StatusByggt
TeamLudvig Witte, Linda Vendsalu

Bostadshus i Massivträ

Integrationen 11 är ett passivhus med stomme i KL-trä och fasad av vitmålat gran bestående av 12 hyresrätter. Det ligger längs södra boulevarden i Linköpings nya stadsdel Vallastaden och byggdes till Bo 17.

Grundidén för byggnaden är att med ett minimalistiskt grepp forma byggnadsvolymen och ge den dess rytm. Den tydliga huvudvolymen klädd i vitmålat gran har en enkelhet i utformning och repetitivt utplacerade fönster, balkonger och franska balkonger.

För att ge byggnaden en till dimension detaljeras den med en parisisk lätthet i en ärggrön kulör. I fasad sker detaljeringen med skira balkongräcken, plåtdetaljer, runda armaturer samt fönster och fönsterdörrar i par. Planteringslådor, franska balkonger med plats för blomkrukor och sedumört på taket bidrar även till det. Med livförskjutningar i den ljusa limträpanelen i gran får fasaden en subtil vertikal markering och blir en lätt böljande yta för att lätta upp huset ytterligare.

Grundidén ska även genomsyra interiören. En vit grund, rostfria detaljer samt grå och ibland gröntonade ytskikt. Ytskikten ger interiören liv genom mönstersättning av plattor, dämpade kulörer och naturmaterial med ådrig eller struktur. Betong och terrazzogolvets gråton i trapphallar återfinns i entrédörrarna till bostäderna. Inne i lägenheterna är väggar, dörrar, fasta möbler och tak vita, vilket ger även de minsta lägenheterna rymd. Klinker och bänkskivor går i mjukt grå och dämpade gröna toner och trägolven är utav breda furutiljor. När man öppnar sina franska fönster eller går ut på sin balkong möter man återigen fasadpanelens gran och de ärggröna detaljerna.