Namn

Visättra ängar

PlatsHuddinge
KundWästbygg
Omfattning359 lägenheter
StatusByggt
TeamLudvig Witte, Alvaro Albaizar, Elin Mark, Lars Sterner och Johan Löwstett.

I markanvisningstävlingen för Visättra ängar anpassades gestaltningen till de förutsättningar som gavs av platsen och detaljplan. Efter vunnen markanvisningstävling har vi projekterat system- och bygghandlingar för husen som stod färdiga 2016. Resultatet är 359 hyreslägenheter om 1-2 rum och kök.

Husen utförs med fasader i två material. Entrésidorna utförs i en målad, stående träpanel. Övriga fasader och gavlar utförs i puts i tre olika kulörer. Mot gatan får fasaderna spikriven putsfasad i en grå och en mellangrå kulör. Byggnaderna omfamnar kvarteret från gatan sett, och framstår som tyngre än de två bakersta husen. Samtliga träfasader målas i en varm tegelröd kulör. Samtliga externa trapphustorn kläs med tegelröda genomfärgade fibercementskivor. Gårdsrummen mellan husen förstärks med den genomgående tegelröda kulören på både entréfasader och trapphustorn.

Entréerna markeras genom att fasaden på sockelvåningen kläs med fasadglas och utskjutande entrétak i plåt.

I typhuskonceptet finns lägenheter i storlekarna 1-2 rum och kök. Lägenheterna passar olika typer av hushåll -singelhushåll, mindre familjer samt en dubblett som fungerar för att dela en lägenhet på två. Det grunda husdjupet gör lägenheterna mycket ljusa. Loftgången utformades så det finns plats för cykelparkering utanför varje lägenhet vilket sparade väldigt mycket yta på gården och inomhus. Den extra platsen kan även användas som uteplats.