Namn

Brf Fågelsången

PlatsJakobsberg centrum
KundBrf Fågelsången
Omfattning184 lgh, 46 lokaler. 12850 m2 BTA
StatusFärdigställt

Ett lyft för hela kvarteret

Witte Sundell fick under 2011 i uppdrag att arbeta fram förslag, bygglov och bygghandling till BRf Fågelsångens fasadlyft. Föreningen behövde renovera fasader och uppgradera fönster och balkonger. Kvarteret uppfördes under 1960-talets mitt och fick då en tidstypiskt mörk brun putsfasad och balkongfronter i rå betong.

I och med renoveringen önskade föreningen att vi tog fram nytt kulörschema samt förslag till större och ljusare balkonger. Då kvarteret är en tydlig del av stadsrummet vid Jakobsbergs Centrum och pendeltågstationen behövde samtliga val stämmas av och verifieras av kommunens stadsarkitekt.

Resultatet blev att samtliga fasader och fönster ut mot gata och tågstation gavs en varmt röd nyans för att bibehålla kvarterets tunga karaktär. In mot den stora gården putsades fasader i en ljus varmgrå kulör vilket bidrog till både ljusare gårdsrum och lägenheter. Tidstypiska detaljer såsom skärmtak i ek renoverades och kopparplåtar behölls. Ett lyckat projekt som lyfte både kvarteret och centrum.