Namn

Kv Integrationen

PlatsVallastaden, Linköping
KundMiland Group
Omfattning14 lägenheter, 1 lokal
StatusByggt

Bostadshus i Massivträ

Kvarteret Integrationen är ett flerbostadshus helt byggt i trä med passivhusklassning, uppfört i anslutning till bomässan i Vallastaden 2017. Både materialval och formgivning är noga övervägda för att minimera byggnadens klimatpåverkan från byggskede till rivning.

Den tillåtna höjden på tomten var satt till fyra våningar, men byggnadshöjden kunde anpassas. Det gav utrymme för att göra extra höga våningsplan, och skapa bostäder med nära fyra meter i takhöjd.

Det ger en boendemiljö utöver det vanliga, med luftiga vardagsrum och yteffektiva sovloft.

Huset markerar hörnet på en av de gator som förbinder norra och södra delen av Vallastaden. Mycket arbete har lagts på att skapa en modern ornamenterad träfasad med historiska referenser. På taket finns förråd till lägenheterna och en vinterträdgård i glas för möten och odling. På de övriga takytorna växer sedum.

Witte Sundell har fungerat både som arkitekt och byggherre, och ansvarat för alla delar av projekteringen. Det har gett utrymme att pröva nya bostadstypologier, och att fördjupa kontorets kompetens inom träbyggnadskonst.