Namn

Sirapsvägen

PlatsHökarängen
KundWästbygg
StatusByggt
TeamLudvig Witte, Filip Jacobsson, Elin Mark, Arlinda Dulaj och Mariana Bakhuizen.

Ungdomsbostäder vid Hökarängens T-bana

Bostadshuset på Sirapsvägen i Hökarängen är utvecklat för Wästbygg och rymmer ca 80 ungdomsbostäder om 35 kvadratmeter vardera.

Byggnaden är utförd som färdiga moduler i trä, färdiga från fabrik. Utmaningen i projektet har varit att skapa kvaliteter både i stadsbilden och i boendemiljön inom en stram budget. Detta har hanterats genom att kombinera den rationella grundstrukturen av förtillverkade modullägenheter med mer finstil bearbetning av fasad och detaljer. Gestaltningen följer en tråd från omgivningens 1950-talsarkitektur och tar upp många av de element som finns i byggnaderna runtomkring.

Fasaden är utförd i ljus puts i varierad gräng och räcken i metall, samt med trä i varm kulör på entrésidan. Den bärande konstruktionen och bottenvåningen är utförd i platsgjuten rå betong i likhet med den omgivande bebyggelsen. Lägenheterna nås från en entrébalkong, som även rymmer privata balkongytor i soligt sydvästläge. Inspirationen till att arbeta med trianglar i de utskjutande balkongdelarna kommer från David Helldéns formspråk som är återkommande i olika typer av sicksackade fasader; burspråk och balkonger runt om i Hökarängens 50-talsbebyggelse. David Helldén är också arkitekten bakom Sergels torg.

Genom att placera dessa hörn förskjutna, varannan modul på vartannat våningsplan, uppstår ett levande skuggspel på fasaden som ändrar sig beroende på timme och säsong.